Schoolsoft för folkhögskolor

Schoolsoft för folkhögskolorna är ett administrativt verktyg särskilt utvecklat för folkhögskolorna och folkhögskolornas deltagare.
Uppdaterad: 4 februari 2025

 

Support för folkhögskolor

Besök Schoolsofts supportsida på webben (ny flik).

Supporten är öppen på vardagar klockan 8.00–17.00: 08-674 63 50, fhsk@schoolsoft.se.

Alla Sveriges folkhögskolor använder SchoolSoft som sitt skoladministrativa verktyg. Systemet knyter samman skolans arbete och deltagarnas studieplaner med statsbidragsvillkor och andra regelverk.

Systemet hanterar rekrytering av nya deltagare, deltagarregistrering, behörigheter och närvaro samt rapportering till myndigheter.

För att säkerställa hög kvalitet i deltagarnas studiegång på folkhögskolorna krävs tydliga rutiner, samarbete och en gemensam ansvarsfördelning på systemnivå kring SchoolSoft.

Förvaltning och utveckling

Folkhögskolornas serviceorganisation FSO, SchoolSoft och Folkbildningsrådet har tillsammans skapat en struktur för förvaltning och utveckling av systemet, där arbetet bedrivs i tre grupper:

  • Fokusgruppen – består av erfarna administratörer från folkhögskolorna. Gruppen identifierar behov, förbättringsområden och buggar samt fungerar som bollplank vid utveckling av nya funktioner.
  • Beredningsgruppen – består av FSO, SchoolSoft och Folkbildningsrådet. Gruppen analyserar och prioriterar utvecklingsförslag samt säkerställer att förändringar är i linje med regelverk och skolornas behov.
  • Förvaltningsgruppen – består av FSO och Folkbildningsrådet och ansvarar för att styra och fatta beslut kring systemets utveckling och förvaltning.

Läs mer om Förvaltning och delaktighet här.


Vad hanterar Schoolsoft?

Med hjälp av Schoolsoft kan du bland annat hantera:

  • närvaro- och frånvaro
  • planeringsverktyg och lärplattform
  • schema
  • kommunikation (sms, e-post, app, med mera)
  • rapporter till CSN, SCB och Folkbildningsrådet.

Personuppgiftsbiträdesavtal

Det finns ett Personuppgiftsbiträdesavtal tecknat mellan Sveriges folkhögskolor/FSO och Schoolsoft. Datainspektionen rekommenderar dock att varje skola eller huvudman upprättar ett eget sådant avtal med Schoolsoft, i enlighet med GDPR. Detta eftersom skolan äger sin data och Schoolsoft lagrar den.

Facebookgrupp 

Vill du diskutera Schoolsoft med andra administratörer på folkhögskolor? Gå med i Facebookgruppen: Schoolsoft för folkhögskolor.

Kontakt

Förslag på utveckling av Schoolsoft skickas till schoolsoft@sverigesfolkhogskolor.se.

Kontaktperson på Sveriges folkhögskolor är Pär Wallin.

Pär_thumb.jpg

Pär Wallin

08-17 03 89
par.wallin@sverigesfolkhogskolor.se