Konferens

Folkhögskoleforum 2022

Den 31 oktober 2022 genomfördes den femte upplagan av Folkhögskoleforum. En heldagskonferens för alla inom folkhögskolan. 2022 var konferensen helt fysisk utan digitala sändningar och ägde rum på Clarion Hotel Sign i Stockholm.
Uppdaterad: 10 november 2022

 

Dagen i siffror

462 deltagare - 80 folkhögskolor - 22 medverkande - 12 utställare

Program och material i efterhand

Medverkande var bland andra Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Bernt Gustavsson, professor i pedagogik, Susanna Alexius, docent i företagsekonomi samt Henrik Bohlin, professor i idéhistoria.

Dessutom en paneldiskussion med Hans-Olov Furberg, styrelseledamot OFI, Annamaria Hedlund, styrelseledamot RIO, Maria Graner, generalsekreterare Folkbildningsrådet, Tomas Rosengren, ordförande Lärarförbundet folkhögskola samt Signild Håkansson, fd folkhögskolerektor och handläggare Folkbildningsrådet.

Efter Folkhögskoleforum stannade många kvar på ett afterworkmingel för fortsatta samtal, reflektioner och nätverkande.

Presentationer och material från medverkande finns att ladda ner och ta del av i efterhand vid respektive programpunkt.

Till program och material från medverkande >

Tema: En utmanad folkhögskola?

Temat för årets Folkhögskoleforum handlar om hur vi i dag möter dagens och morgondagens utmaningar och vad som händer i praktiken när omvärldens och samhällets förändringar möter folkhögskolan, dess värdegrund och verksamhet. Spänningsfältet kan också formuleras utifrån ett möte mellan hårda kontra mjuka värden eller hur man äger friheten i ett ramverk?

Ett annat perspektiv är att folkhögskolan sedan dess grundande alltid (mer eller mindre) utmanats mellan samhällets och systemens ordning kontra de egna kärnvärdena och praktiken. Där folkhögskolans verksamhet betonat och framhållit värden relaterade till synen på människor, samhället, kunskap och lärande för att stärka det vi idag benämner som utbildningsformen folkhögskola. Detta för att skapa utrymme för deltagaren att växa och utvecklas i sitt lärande och i sin person samt folkhögskolans särart.

Årets Folkhögskoleforum kommer att på olika sätt belysa några av de utmaningar som folkhögskola möter idag.

  • Vad händer med folkhögskolans särart och värdegrund?
  • Hur ska vi förstå folkhögskolans frihet i ett systemorienterat ramverk?
  • Vad blir viktigt och värdefullt för varje enskild folkhögskola i mötet med dessa nya trender?
  • Hur förvaltar vi vår egen kunskapsbild och självkännedom för att kunna svara upp både för det vi står för och för att verka i enighet med den läran?

Varmt välkomna till Folkhögskoleforum 2022, vår gemensamma mötesplats för gemenskaps-, kunskaps- och erfarenhetsutbyte!

Utställare

I lokalerna på Clarion Hotel Sign fanns 12 intressanta utställare på plats för att visa upp och berätta mer om sin verksamhet. 

Utställarna presenteras här >

Vid frågor kring utställningen kontakta Annica Wallenborg, annica.wallenborg@sverigesfolkhogskolor.se.

Kostnad

Deltagaravgiften är 1 290 kr per deltagare. Då ingår fika och lunch.

Upplägg för dagen

Årets Folkhögskoleforum genomförs helt och hållet fysiskt på plats i Stockholm, utan digitala sändningar och inspelade föreläsningar. I år är det fysiska mötet i fokus.

Musik av folkhögskoledeltagare

Under Folkhögskoleforum kommer det att spelas musik av folkhögskoledeltagare, både genom liveframträdanden och via en offentlig Spotifylista som sammanställts särskilt för denna dag.

Deltagarna kommer från bland annat Kaggeholms folkhögskola, Ågesta folkhögskola, Fridhems folkhögskola, Eslövs folkhögskola, Löftadalens folkhögskola och Biskops Arnö Nordens folkhögskola. Lyssna redan nu på Spotify!


Kontakt

Projektledare Ambika Hansell Ek, ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se.

Varmt välkommen!

Tidigare Folkhögskoleforum 

Folkhögskoleforum 2021 >

Folkhögskoleforum 2020 >

Folkhögskoleforum 2019 >

Film från Folkhögskoleforum 2018: