Konferens 28-29 nov

Folkhögskolornas hållbarhetskonferens

Välkomna på en konferens om hur vi kan agera tillsammans för att stärka den sociala hållbarheten både lokalt, regionalt och globalt. I år har vi fokus på hur folkhögskolorna kan bidra till att skapa fredliga och inkluderande samhällen.
Uppdaterad: 13 september 2024

Om konferensen

Målgrupp:

Bitr. Rektorer, Kommunikatörer, Kuratorer, Lärare, Rektorer

Tid:

Den 28 november kl 13.00 till den 29 november kl 12.00.

Plats:

Hagabergs folkhögskola i Södertälje.

Anmälan:

Anmäl dig via länken. 70 platser totalt, max tre personer per skola. Sista anmälningsdag 7 november.

Anmäl dig här

När polariseringen ökar i samhället, när klyftorna växer och när allt mer fokus läggs på upprustning, vill vi samla folkhögskolorna för att prata om andra vägar framåt. Därför har vi valt att fokusera denna hållbarhetskonferens på ett av de globala målen i Agenda 2030, nämligen Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen.  

Hur kan folkhögskolorna bli ett socialt nav i sitt närområde? Hur bygger vi hållbara demokratier lokalt, regionalt och globalt? Och hur kan vi agera tillsammans för att skapa hopp och engagemang?  

Under två halvdagar, lunch till lunch, samlas vi för föreläsningar, kreativa workshops och möjlighet att utbyta erfarenheter med personal från andra folkhögskolor.

Läs mer om Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen (nytt fönster)

Program 

28 november

12.00 Lunch 

13.00 Introduktion och välkommen 

13.15 Föreläsning och workshop: Fred, ickevåld och inkludering globalt 

Hur bygger vi hållbar fred? Vad innebär en fredlig och inkluderande värld? Var finns folkhögskolan på den kartan? 

Frågor om fred och säkerhet har nu kommit många i Sverige närmare med många våldsamma konflikter och krig runt om i världen. Många frågar sig om vi bör rusta för krig eller rusta för fred. Hur bryter vi upprustnings- och våldsspiraler? Går det att bygga fred i upprustningens skugga?  

Under föreläsningen utforskar vi hur en hållbar och fredlig värld skulle kunna se ut. Är nedrustningsförhandlingar möjliga? Vad är mänsklig säkerhet?  Hur tar vi steg på vägen mot hållbar fred?

Föreläsare:

Kerstin Bergeå, ordförande Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Kerstin har arbetat med ickevåld och fredlig konflikthantering både i Sverige och utomlands i tjugo års tid.

Gabriella Irsten, sakkunnig Svenska freds

Rebecka Lindholm Schultz, sakkunnig Svenska freds

Mer om Svenska freds (ny flik)

15.00 Fika 

15.30 Föreläsning och workshop: Hur bygger vi inkluderande samhällen lokalt och regionalt? 

Tillsammans med det oberoende demokratilabbet Digidem Lab utforskar och diskuterar vi metoder för hur folkhögskolor kan samverka med lokalsamhällen för att stärka social hållbarhet. Vi lär oss om medborgardrivna rörelser nationellt och internationellt, tittar närmare på folkhögskolornas roll i dag och tar fram förslag på vägar framåt. 

Digidem Lab studerar, testar och erbjuder internationellt beprövade verktyg och metoder för medborgardeltagande. 

Föreläsare:

Anna Sanne Göransson, medgrundare av Digidem Lab. Hon har arbetat med medborgarråd för EU-kommissionen, Livsmedelsverket och Göteborgs stad, och medborgarbudgetar för New York och ett flertal svenska städer.

Jennie Dielemans, medarbetare Digidem Lab. Jennie har lång erfarenhet av demokratifrågor inom kultur, civilsamhälle och medier. Hon är initiativtagare och nationell processledare för Folkets Hus och Parkers satsning att starta nya medborgardrivna mötesplatser. 

Mer om Digidem Lab (nytt fönster)

18.30 Gemensam middag och kvällsaktivitet 

29 november

8.30 Gemensam reflektion efter gårdagen

9.00 Världen börjar med dig

Hållbara människor på en hållbar folkhögskola gör grunden starkare för ett fredligt och inkluderande samhälle. Men hur arbetar vi på skolan med de egna tankarna, drömmarna och visionerna om en bättre värld? 

Workshop där ramverket Inner Development Goals (IDG) introduceras, för att utforska vilka förmågor och egenskaper som är viktiga att utveckla för att ta sig an både det inre och yttre förändringsarbete som krävs i en utmanande tid.

Föreläsare:

Viktoria Johansson, Hjo folkhögskola

Marie Höglund, Löftadalens folkhögskola

11.15 Avslutande diskussion

12.00 Konferensen avslutas, därefter lunch

 

 

Kostnad

1250 kronor inklusive måltider.

Boende bokas och betalas separat genom Hagabergs folkhögskola alternativt närliggande hotell. 

Kontakt

För frågor kring konferensen, kontakta Lina Remnert, samordnare global hållbarhet på FSO. lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se