Konferens 26 mar

Hur kan folkhögskolorna bli en utbildningskraft inom äldreomsorgen?

Språklärare och vårdlärare på folkhögskolornas vårdkurser välkomnas till en konferens om hur vi ska kunna utveckla vårdkurser i nära samarbete med äldreomsorgen. Under en dag möts vi för erfarenhetsutbyte, föreläsningar och gemensamt utvecklande av en nationell kursplan.
Uppdaterad: 24 januari 2025

Praktisk information

Målgrupp:

Lärare

Tid:

Den 26 mars kl 10.00-16.30

Plats:

IOGT-NTO-gården, Klara Södra Kyrkogata 20, centrala Stockholm.

Anmälan:

Anmäl dig senast 12 mars. Anmälan är bindande men vid förhinder kan du ge din plats till en kollega.

Anmäl dig här

Program

Under konferensen kommer vi bland annat diskutera: 

  • Vad gör vi folkhögskolor som är positivt särskiljande och ska bevaras eller utvecklas i de vårdkurser vi bedriver? 
  • Hur kan en kursplan se ut som kompletterar kraven i Skolverkets yrkespaket?  
  • Det kommer nya språkkrav för personal inom äldreomsorgen. Hur ska vi hantera språkundervisningen på folkhögskolan för att matcha kraven? *  
  • Hur och med vilket innehåll kan folkhögskolan erbjuda fortbildning till redan anställda inom äldreomsorgen? 

Föreläsning och workshop med Ida Goliath, Äldrecentrum: Hur arbetar forskarna på Äldrecentrum med deltagandemetodik för att utveckla kvaliteten i verksamheten? Hur kan vi som folkhögskolor inspireras och lära av dem? 

Ida Goliath är utredare och programansvarig på Äldrecentrum och har lång erfarenhet av praktiknära forskning kring äldreomsorgen.

Föreläsning med Olga Orrit, Vård- och Omsorgscollege: Hur påverkar statens nya utredningar responsen från äldreomsorgen gällande språkutveckling?

Olga Orrit är språkutvecklare på Vård- och Omsorgscollege med stor erfarenhet av frågor om språkombud på arbetsplatser inom vård och omsorg. 

Kostnad

350 kronor för konferens och mat. Resor och eventuellt boende bokas och betalas separat av deltagarnas skolor.

Varför har vi den här konferensen?

Många folkhögskolor arbetar med vård- och omsorgsutbildningar, genom jobbspår tillsammans med kommuner och regioner men också finansierat genom de vanliga deltagarveckorna.  

Erfarenheterna är mycket positiva, särskilt när utbildningarna sker i nära samarbete med äldreomsorgen och vården. Kompentensförsörjningskrisen i äldreomsorgen är omvittnad. Trots detta kämpar många folkhögskolor med att kunna upprätthålla finansieringen för sina vård- och omsorgsutbildningar och somliga kämpar med rekryteringsproblem av deltagare.  

FSO bedriver nu en förstudie för att ändra på detta, som vi kallar Matcha och Rusta. För att utforska hur en utveckling av vårdkurser skulle kunna ske tillsammans med äldreomsorgen bjuder vi nu in språklärare och vårdlärare från existerande vårdkurser på folkhögskola till ett gemensamt erfarenhetsutbyte. Ta chansen att möta andra folkhögskolor som arbetar med vårdkurser och få påfyllning och nya kunskaper! 


* Den senaste politiska utredningen ”Ett språkkrav för språkutveckling”, SOU 2024:78

Kontakt

Sigrid Bergfeldt, sigrid.bergfeldt@sverigesfolkhogskolor.se