Folkhögskolans dag
Varför en egen dag för folkhögskolan?
Syftet med Folkhögskolans dag är att uppmärksamma och fira folkhögskolan som den unika utbildningsform den är. Dels för att bygga stolthet på den egna skolan, dels för att få fler utomstående att upptäcka folkhögskolan.
Hur började Folkhögskolans dag?
Första gången Folkhögskolans dag firades gemensamt över hela landet var 2010, på initiativ av dåvarande Folkhögskolornas informationstjänst, FIN. Men redan innan dess hade många folkhögskolor firat eller uppmärksammat folkhögskolan under olika namn och på olika sätt.
2010 var alltså första gången som det gjordes en gemensam ansträngning, med ett och samma datum över hela landet. Under de följande åren firades dagen vid olika bestämda datum under våren. 2014 tog Folkhögskolornas serviceorganisation FSO över ansvaret för att samordna firandet med gemensamt tema för alla folkhögskolor.
Sedan 2021 firas Folkhögskolans dag på samma datum varje år, den 17 april, och finns bland annat med på sajten Temadagar.
Vad kan min skola göra för att uppmärksamma Folkhögskolans dag?
Här är några exempel på vad folkhögskolor historiskt har gjort för att uppmärksamma Folkhögskolans dag:
- Öppet hus
- Kläd- eller sticklingbytardag
- Kampanj i sociala medier
- Flashmob på en offentlig plats
- Gemensamma pressmeddelanden
- Firande med lyxigt fika
- Ceremoni för att uppmärksamma en viktig fråga, ex. hållbarhet eller demokrati
- Utdelning av pris
- Inslag i undervisningen
FSO tog under ett antal år fram årliga teman och koncept för Folkhögskolans dag, men har sedan 2024 beslutat att pausa detta arbete.
Vi tror och hoppas att folkhögskolorna själva sitter på mängder av idéer och kunskap om hur man bäst kan uppmärksamma Folkhögskolans dag lokalt och tillsammans med deltagarna.