Lektion 2: Jag-vi-världen på nio lektioner

Upplägget har tagits fram av Lina Ahlerup och Lotta Abrahamsson som är studenter vid Folkhögskollärarprogrammet på Linköpings universitet. Det har testats tillsammans med folkhögskoledeltagare i Tanzania. Lektionsupplägget är tänkt att innehålla ett digitalt utbyte mellan deltagare på en svensk folkhögskola och en tanzanisk folkhögskola. Men det går lika bra att använda i ett utbyte mellan två svenska folkhögskolor eller mellan olika klasser på samma skola. 

Uppdaterad: 3 mars 2025

Deltagarna gör sin egen tidslinje

Form: Eget arbete, delande i mindre grupp. 

Syfte: Tidslinjen är ett sätt att berätta en historia. De får även utrymme att dela med sig av sina berättelser till sina kurskamrater. I detta sammanhang kan en bra historia att berätta vara ”min väg till folkhögskolan eller FDC och mina mål och drömmar för framtiden”.  

Att dela med sig av sin tidslinje i en liten grupp är en viktig del av övningen, för att skapa trygghet att gå vidare.  

Material: större papper, färgpennor, sax, tidningar att klippa ur, postit-lappar, lim och tejp. 

UppläggLektionen börjar med att jag som lärare visar min linje på tavlan. På så sätt blir det tydligt hur man gör och samtidigt delar jag också med mig av min historia och mina mål och drömmar för framtiden.  

Det är viktigt att vara tydlig med att man kan vara personlig men inte att bli för privat eftersom tanken är att deltagarna skall få dela sina tidslinjer med varandra. Att alla ska vara rädda om sig själva och att man inte ska berätta saker som man inte vill dela med sig av.  

Deltagarna får göra sina tidslinjer under en avsatt tid.  

Här finns möjligheten att berätta sin historia och tänka efter hur det sett ut för en i livet och om man kan hitta vändpunkter, händelser, människor eller djur som varit extra betydelsefulla för ens resa. Man får också möjlighet att vara så kreativ som man själv önskar vara genom att måla och klippa och klistra.  

Efter det egna arbetet med tidslinjen ges också utrymme att dela två och två, eller i smågrupper.  

Material: Större papper, färgpennor, kritor, sax, tidningar att klippa ur, post-it-lappar, lim och tejp. 

Efter att ha lyssnat i helgrupp så diskuterar deltagarna vad de hör och vad de uppfattade som viktigt i berättelsen i smågrupper.