Vad är en berättelse?
I Min story, vår agenda vill vi att deltagarna med hjälp av sin egen berättelse ska hitta drivkraft till förändringsarbete. Genom att få syn på sig själv, dela med sig av sin egen och få ta del av andras berättelser ökar förståelsen för att vi alla är en del av ett gemensamt sammanhang och att vi alla kan bidra till positiv förändring.
Men vad är då en berättelse?
En berättelse kan vara många olika saker och det är inte alltid lätt att veta hur man ska få fatt i sin egen.
Och hur gör man om man inte vill dela med sig av precis allt som hänt i livet? Kan man ändå dela med sig av sin berättelse?
För att utforska sätt att göra detta på har vi under veckan haft workshop i just berättande tillsammans med deltagare på Röda korset folkhögskola och Marieborgs folkhögskola.
Övningen vi gjorde handlade om att skapa sina egna tidslinjer. Att göra sin egen tidslinje kan vara en bra övning för att både hitta och formulera sin egen berättelse och för att öva på att välja ut händelser och ögonblick som är relevanta för berättelsen, samt välja bort det som inte behöver vara med.
Som en första introduktionsövning fick deltagarna göra en snabb tidslinje med frukttema. Har du en favoritfrukt? Eller är det någon frukt du verkligen ogillar? Berätta din berättelse om din relation till frukten!
Exempelbild på en tidslinje medfruktema.
För vissa deltagare kändes det kanske lite märkligt och för vissa fånigt att bara fokusera på en frukt men det var också skönt att börja med en lättsam övning för att testa tekniken för att bygga tidslinjer. Och resultatet blev många fina berättelser om livet med fruktinramning!
En apelsinberättelse!
Efter fruktövningen fick deltagarna göra nya tidslinjer. Den här gången skulle de välja något som har haft betydelse för dem i livet. De fick välja väldigt fritt men förslag vi gav på ämnen var:
- Hur jag började på folkhögskola
- En viktig relation som jag har haft i mitt liv
- Hur det kommer sig att jag tycker om [valfritt intresse/hobby] (ex. sport, läsa, film, gaming etc)
- Varför jag brinner för [valfri fråga/ globalt mål]
Många olika berättelser byggdes under dagen och de handlade om allt från betydelsen av att ta körkort, att ha IBS, hur man träffade sin nuvarande partner till hur man hittade sitt musikintresse och varför man tycker att klimatfrågan är så viktig.
Alla som ville fick i slutet av workshopen berätta om sin tidslinje och den historia de valt att berätta.
Stort tack alla deltagare på Röda korset och Marieborg för att vi fick komma till er och testa på den här övningen! Vi hoppas att den väckte inspiration till att utforska fler berättelser och ta de vidare till nya engagemang!