SYV-banken

Uppdaterad: 4 november 2024

Var är vi?

På Skarpnäcks folkhögskola saknar många deltagare tillförlitlig information för att kunna göra väl underbyggda val inför vidare studier och yrkesinriktning efter folkhögskolan.

Vart ska vi?

Målet är att deltagarna ska få en större förståelse för samhället, samt arbets- och utbildningsmarknaden. Ambitionen är att öka deras egenmakt så att de känner sig motiverade och rustade och får bättre förutsättningar att kunna fatta välinformerade beslut inför framtiden.

Hur gör vi?

Studie- och yrkesvägledaren (SYV) skapar en plats på skolans digitala plattform. Alla deltagare och all personal bjuds in och SYV ser till att uppdatera samtliga när ny och aktuell information läggs in. Banken görs lättöverskådlig med tydliga rubriker.

I SYV-banken finns det exempelvis

– information om olika skol- och utbildningsformer

– datum för utbildnings- och jobbmässor och rekryteringsträffar samt för ansökningar till vidare studier

– länkar till webbplatser som handlar om yrken, utbildningar, studier, pedagogiskt stöd, individuell kartläggning/personlighetstester, intresse- och yrkestester

– material om genusmedveten vägledning

Alla deltagare på allmän kurs får en introduktionsföreläsning om SYV-banken, både i grupp och enskilt. Varje individ får en kallelse via SMS och erbjuds då en personlig visning och genomgång av innehållet. SYV-banken används också vid andra individuella vägledningssamtal.

Hur blev det?

SYV-banken fylls på med ny information utifrån deltagarnas behov och den används flitigt.

Så här säger studie- och yrkesvägledaren Kallie Ismail på Skarpnäcks folkhögskola:

" Det man ska lära sig är hur man hittar information och hur man fattar beslut om livet. Det blir då självägd vägledning. Egentligen borde det vara ett eget ämne på allmän kurs eftersom det ger bättre förutsättningar för deltagarnas övriga studier och framtid. " 

 

Så här säger en deltagare:

" Jag fick ett SMS om att jag skulle gå till vår studie- och yrkesvägledare. Det var verkligen bra att gå dit för det var så jag kom fram till vad jag behövde läsa för att komma in på den utbildning jag vill. "

Läs reportaget

Studie- och yrkesvägledning som en självklar del av utbildningen