Högskolevux
Var är vi?
Många deltagare saknar det självförtroende och de akademiska färdigheter som krävs för att klara av högskolestudier. Det kan exempelvis bero på psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, dyslexi, ickeakademisk bakgrund, en utmanande livssituation eller språkliga hinder.
Vart ska vi?
Målet är att förbereda deltagare på allmän kurs för högre studier.
Hur gör vi?
Dalslands folkhögskola startar ett samarbete med Högskolan Väst.
Högskolan gör den här kursen för alla som vill gå den, men i samarbetet med folkhögskolan har man anpassat den utifrån deltagarnas behov. Delkurserna handlar om studieteknik, akademiskt tänkande och skrivande och omfattar sammanlagt 15 högskolepoäng. Deltagarna får föreläsningar både på plats på campus och på distans på folkhögskolan. Dessutom förväntas de ägna tid åt självstudier.
Folkhögskolans stöd består av att:
- introducera delagarna för högskolemiljön, vilket exempelvis innefattar föreläsningssalar och bibliotek
- hålla kontakt med högskolans lärare
- skjutsa deltagarna till föreläsningarna i skolans minibuss
- låna ut kurslitteratur
- stötta deltagarna med praktiska saker, i studierna och med studieekonomisk vägledning
Vid slutet av terminen anordnar Dalslands folkhögskola en ansökningsfest. Deltagarna bjuds på mat och får möjlighet att ansöka till högskolan tillsammans med folkhögskolans studie- och yrkesvägledare.
På folkhögskolan tränar man på högskoleprovet och besöker andra universitet i regionen. Man bjuder också in studenter för att berätta om det akademiska livet.
Hur blev det?
Samtliga anmälda genomförde kursen. Deltagarna uttrycker att deras självkänsla har stärkts och att det har varit fint att få vara i en grupp tillsammans med andra som har samma mål.
8 av 11 fortsatte direkt till högre studier efter den första kursen som gjordes
10 av 11 fortsatte direkt efter den andra