Aktivitetsrådet

Uppdaterad: 10 december 2024

Var är vi?

Genom metoden vardagliga samtal (se nedan) fångar Blekinge folkhögskolas deltagarstödjare upp en diskussion under lunchen. Deltagare vill engagera sig för att vara en del av skolans förebyggande och främjande insatser mot psykisk ohälsa. 

Vart ska vi?

Syftet är att öka samhörigheten och delaktigheten på skolan och att därmed skapa förutsättningar för bättre psykisk hälsa. Deltagarna menar att många sitter på sina rum/hemma med sitt dåliga mående. De vill se till att skolkamraterna kommer igång med aktiviteter som stärker välmåendet. Målet för folkhögskolan är att skapa engagemang och att stärka deltagarnas egenmakt och självledarskap. 

Hur gör vi?

Aktivitetsrådet startas av deltagare som stöttar sina skolkamrater att ta initiativ till att driva olika aktiviteter utifrån intressen och kompetenser. Det kan handla om allt från att leda träningsgrupper till kör, svampplockning, promenader eller att arrangera skolans evenemang. 

Exempel på aktiviteter som gjordes läsåret 23/24

Kören – ”Folkiskör” som varje vecka under hela läsåret har träffats för att sjunga. Kören har uppträtt på olika platser och forum både på skolan och i skolans närområde. 

Crossfit - Veckovisa gemensamma träningspass som hela läsåret har bjudit in till en rad olika träningsformer. 

Vårbalen - Årets största event där hela skolan bjuds in till lycklig dans, färgglada dekorationer och fantastisk mat. 

Morgonjulkalender - Under december organiserades det gemensamt julkalender-mys varje morgon i skolans dagrum. 

Lappa och laga - Hit kunde man komma för att få hjälp att sy ihop sina gamla trasiga kläder (skolan har en textilutbildning)

Danslektion - Lär dig dansa! 

Improvisationsteater - Lär dig improv! 

Kreativt skrivande workshop - Lär dig skriva! 

Julpyntstävling - I december 2023 organiserade aktivitetsrådet en tävling (med priser) för att utse de lokaler på skolan och internatet som getts bäst julutstyrsel 

Under raster och ledigheter finns aktivitetsrådets representanter synliga på en central plats i skolan. De peppar deltagare att komma till rådet för att starta och leda egna aktiviteter. Om en deltagare inte själv vill leda, kan en aktivitetsrådsrepresentant hjälpa till med att hitta någon annan som kanske vill. 

Aktivitetsrådets representanter är kontaktpersoner för dem som leder aktiviteter och tar ansvar för att hjälpa till med ledarskapet.

Deltagarstödjaren finns med i bakgrunden, men det är deltagarna som driver processen framåt. För att aktivitetsrådet ska funka krävs:

  • ett engagemang hos personalen som fångar upp idéer och som upplyser om möjligheterna till förverkligande 
  • en öppen dialog med skolledningen
  • att aktivitetsrådet ges ekonomiska förutsättningar 
  • att deltagarna tillåts driva processen framåt 
  • att personal vid behov finns tillgänglig för både stöd och utveckling 

Hur blev det?

Aktivitetsrådets metod har öppnat upp för nya sociala nätverk och samverkan. Kulturella utbyten, samspelet och integrationen har ökat på skolan. Deltagarstödjaren har genom olika berättelser fått höra att deltagare har känt sig sedda och blivit väl omhändertagna på de öppna möten som aktivitetsrådet håller i. Deltagarna har växt i sin tilltro till sig själv och till den egna kapaciteten och förmågan. 2023 var en fjärdedel av skolans deltagare initiativtagare till aktiviteter och i princip alla var engagerade i något. 

Läs vidare

om vardagliga samtal som stärker deltagarnas mående, egenmakt, och studiemotivation på Blekinge folkhögskola