Fysisk hälsa på schemat

Uppdaterad: 15 oktober 2024

Var är vi?

På Storumans folkhögskola har många deltagare utmaningar med sitt mående och sin motivation. 

Vart ska vi?

Storuman vill göra en aktivitet som är gemensam för deltagare från allmän kurs och för dem som läser svenska som andraspråk. Målet är att sänka trösklar och vidga vyer. Det betyder att skolan vill göra det enklare för deltagarna att våga prova något som skapar ett bättre mående. All forskning pekar på att fysisk hälsa är starkt bidragande till psykisk hälsa. 

Hur gör vi?

Under skoldagen kör personalen korta pulspass med deltagarna. Man avsätter också längre lektioner med praktisk träning där man testar övningar, vandrar eller får prova på idrotter av olika slag. Man använder skolans gym och idrottshallar, fjällvandrar och provar att åka slalom. Fjällmiljön skapar goda förutsättningar för utomhusaktiviteter. 

Det finns ett stort motstånd hos många deltagare. Därför är det viktigt att vara envis och att personalen har en lekfull och lättsam inställning till aktiviteten. Personalen ser till att alla utmanar sig, men ändå känner sig bekväma. Om någon deltagare absolut inte vill göra övningarna i grupp kan man börja individuellt. Det är väsentligt att alltid lyssna in, men att också öppna upp för att deltagarna ska få chansen att vidga sina vyer. Man utgår mycket från inställningen att sänka trösklar eller att ta små steg för framgång. I detta arbete har man haft hjälp av studerandehälsans mentala coach som stöttar både deltagare och personal. 

imagej4r8.png

Hur blev det?

Vid slutet av terminen är alla med och frågar efter pulspassen. Deltagarna uttrycker att de mår bättre och att det också har blivit en social sammanhållning av att göra något tillsammans i en heterogen grupp. Det skapar i sin tur större tillit och delaktighet och en känsla av tillhöriget och större nyfikenhet på varandra. Förutom en bättre hälsa och vetskapen om att man som deltagare har utmanat sig själv och lyckats, blir vinsten integration och social träning.

Metoden ger också verktyg för att ta itu med andra hinder på liknande sätt, genom att ta små steg för att ändra vanor, sänka sina egna trösklar och vidga sin egna vyer. Läs mer om detta i en intervju med studerandehälsans mentala coach!