Matsalen

Uppdaterad: 12 november 2024

Var är vi?

På Strömbäcks folkhögskola är det många deltagare som inte känner sig trygga i matsituationen. Skolan gör en enkät som visar att endast 16,7 procent av deltagarna åt mat på sin förra skola. 77,8 procent kände sig inte bekväma i sin gamla skolas matsal. 61,1 procent visste inte var de skulle sitta. 

Vart ska vi?

Målet är att samtliga deltagare ska äta i folkhögskolans matsal. Att äta är nödvändigt för att orka med studierna och det är utvecklande att öva på det sociala samspelet.

Hur gör vi?

Vid dagens första lektion går lärarna igenom dagens matsedel. 

Information om maten sätts upp på klassrummets whiteboard.

Deltagarna avslutar lektionen 10-15 minuter innan resten av skolan så att det är lugnt när de kommer till matsalen. 

Vissa bord är reserverade för klassen hela läsåret. 

Socialpedagoger följer med deltagarna, visar hur man använder matkort, var saker finns, hur man tar mat och stöttar dem som har specialkost.

Önskekosten är ett koncept som går ut på att 5 maträtter serveras varje vecka på rullande schema. De är neutralt kryddade och maten är uppdelad så att det inte förekommer några blandningar. 

Socialpedagogerna stöttar i samtal kring matbordet så att deltagarna får lära känna varandra. 

Hur blev det?

77.8 procent äter lunch i matsalen varje dag. 22,2 procent äter ibland. Bland dem har ytterligare anpassningar gjorts i form av individuell, social träning. Vissa bor inte på skolan och väljer att inte betala för maten där. 

Så här säger en deltagare:

" Nu har jag inga problem med maten längre. Det som har hjälpt mig är att det är lugnt när vi går in och att jag vet var jag ska ta vägen så att jag slipper fundera över det. "  

 

Så här säger en socialpedagog:

" Deltagarna har börjat prata om saker utanför skolan och som finns i deras intressevärld och vi behöver inte styra samtalen längre. Unga som tidigare varit hemma mycket har nu hittat gemensamma intressen med andra. Det har fått dem att ta initiativ till att träffas på fritiden.Vissa väljer nu att hellre sitta med kompisar än med personal. Då har vi lyckats. "

Läs reportaget

Unga med stor skolfrånvaro hittar tryggheten på Strömbäcks folkhögskola