Med andras ögon

En rollspelsbaserad metod som syftar till att öka deltagarnas förståelse för andras perspektiv. Målet är att skapa en trygg, respektfull och motiverande miljö och ökad närvaro.
Uppdaterad: 2 juli 2025

Var är vi?

På Hagabers folkhögskola går många människor med olika bakgrund. I undervisningen på allmän kurs förekommer ibland konflikter som bottnar i bristande förståelse för andras perspektiv. Detta leder till att frågor behöver lyftas på ledningsnivå. Deltagarna upplever att deras klagomål inte tas på allvar, då processen inte är synlig för dem.

Vart ska vi?

Målet är att skapa ett inkluderande klimat där alla perspektiv respekteras. Maktförhållanden mellan deltagare och personal behöver tydliggöras för att skapa tillit och delaktighet. Syftet är att stärka deltagarnas empatiska förmåga och ge dem verktyg att hantera konflikter på egen hand. Övningen ska också bidra till en ökad förståelse för normers påverkan på samspel och beslut.

Hur gör vi?

Lärarna på allmän kurs genomför rollspel där deltagarna får leva sig in i olika perspektiv. 

Deltagarperspektivet 

Samtliga deltagare i gruppen kommer in i ett klassrum. De hälsas välkomna – som om det var deras första skoldag.

Därefter får de välja varsin miniryggsäck som innehåller 15 kort med personlighetsdrag, erfarenheter, motivation, kommunikationsstil med mera. Deltagarna får ett par minuter på sig att läsa igenom alla sina kort och att försöka leva sig in i den karaktär som korten speglar.  

Deltagarna får sedan i uppgift att enas om hur de vill ha det i sin klass, vilka regler som ska gälla, hur de ska samarbeta och bemöta varandra. Detta gör de helt utifrån de roller de fått i sin ryggsäck.  

De sista 5-10 minuterna får gruppen kliva ur rollerna och tillsammans reflektera över hur det gick, vad som hände och varför.  

Ledningsperspektivet 

Övningen utspelar sig på ett av skolans kontor för att skapa den rätta inramningen.  

Deltagarna får dra  varsitt rollkort: rektor, biträdande rektor, servicechef, kursansvarig, mentor eller lärare. 

Sedan får de dra ett konfliktkort. Konfliktkorten innehåller vardagliga, återkommande konflikter som deltagarna känner igen.  

Gruppen får sedan 10 åtgärdskort, som innefattar vanliga åtgärder som finns på skolan för olika typer av konflikter och problem som exempelvis trepartssamtal, varningsbrev, drogtest och så vidare.   

Utifrån sina olika roller får deltagarna diskutera hur de ska hantera konflikten. De får välja om de ska använda något av åtgärdskorten eller om de kan komma på en egen handlingsplan.  

När gruppen enats om en strategi får de dra ett reaktionskort. Det handlar om hur deltagare i konflikten reagerar på de insatser som satts in. Någon kanske får spela arg och utåtagerande, en annan blir ledsen och gråter och kan omöjligt se hur hen har gjort något fel eller skapat problem. En person ska spela tyst, men pratar sedan med många andra deltagare om hur dåligt ledningen har skött något och hur orättvist hen har blivit behandlad.  

Gruppen får återigen diskutera hur de ska hantera situationen 

Övningen avslutas med en gemensam reflektion kring upplevelser av handlingsutrymme utifrån de olika rollernas perspektiv.  

Generella dilemman

Forumteater är en interaktiv teaterform som utvecklades av teaterregissören och pedagogen Augusto Boal (1931-2009). Den används för att utforska sociala konflikter och främja förändring genom publikens medverkan.

Så fungerar forumteater

En scen spelas upp som visar en konflikt eller ett problem – ofta en situation där någon blir orättvist behandlad eller inte lyckas förändra sin situation.

Publiken bjuds in att avbryta spelet när de ser en möjlighet till att förändra handlingen.

Åskådare blir medspelare och kliver in i skådespelet för att pröva alternativa handlingssätt.

Scenen spelas om flera gånger – olika lösningar testas och diskuteras gemensamt.

Syftet

  • Skapa reflektion kring makt, ansvar och normer
  • Träna på att hantera svåra situationer i en trygg miljö
  • Bygga empati och handlingsberedskap
  • Uppmuntra till kollektivt lärande och förändring
  • Skapa förutsättningar för att arbeta med värdegrund, konflikthantering eller inkludering
  • Övningen genomförs med 7 klasser uppdelade i grupper om 4–6 deltagare. Varje del tar 40 minuter.

Boal, A. (2023). De förtrycktas teater. Trinambai.

Hur blev det?

Övningarna har genomförts med totalt 21 grupper. Tre personer har ansvarat för varsin del. Upplägget är tidskrävande, men viktig för att skapa en bra gruppdynamik och förståelse för det egna och skolans ansvar. 

 

Läs vidare

Hög frånvaro och psykisk ohälsa orsakade tidigare stora utmaningar på Vindelns allmänna kurs i Umeå. Nu har skolan gått från kaos till ordning och arbetsglädje