Vardagliga samtal

En fast struktur för vardagliga samtal stärker deltagarnas mående, egenmakt och studiemotivation på Blekinge folkhögskola.
Uppdaterad: 11 november 2024

Var är vi?

Genom en kartläggning ser Blekinge folkhögskola att deltagarna har stora behov av att hantera och få prata om sina utmaningar.

Vart ska vi?

Målet är att deltagarna genom egen eller gemensam reflektion ska ges möjlighet att få insikt om sina egna styrkor och möjligheter att påverka sin livssituation. Syftet är att skapa ett varmt och inkluderande samtalsklimat på skolan. 

Hur gör vi?

Blekinge folkhögskola har en deltagarstödjare som har skapat en strukturerad form för möten och vardagliga samtal.

Morgon- och lunchmingel: Deltagarstödjaren finns på plats i entrén och i matsalen på morgonen mellan klockan 8.00 och 9.00 och under lunchen. Oavsett om man går på internatet eller inte ska det finnas möjlighet att bli välkomnad och sedd. Under måltiderna hjälper deltagarstödjaren till med att sätta igång samtal. Utgångspunkten är att deltagarna ska känna sig inkluderade, trygga och att de ska träna sig i att hitta svar på eventuella dilemman.

Fält: Här möter deltagarstödjaren upp deltagarna ute i den dagliga verksamheten eller på raster.

Hur blev det?

Deltagarna har fått förutsättningar att träna sina förmågor att uttrycka sig och ta tag i sina frågor både utifrån egna dilemman och i gruppsammanhang. Problem hinner inte växa sig stora. Deltagarna säger: 

" Det har gjort det lättare att be om stöd och diskutera om saker jag kanske inte hade tänkt att ta kontakt om annars. "

 

" Samtalen har öppnat upp för nya tankar och ideer. Att våga tro sig själv. Det har stärkt mig och min personliga utveckling. Har blivit medveten om min egna resa jag gjort, vilket har varit positivt för min del. "

 

" Varit en värdefull möjlighet för reflektion vid till exempel frukosten och har fått mig att inse hur mycket jag älskar att den här skolan. "   

Läs reportagen

Vardagliga samtal för trygghet, gemenskap och motivation som handlar om hur Blekinge folkhögskola arbetar för att skapa en inkluderande och inspirerande bildningsmiljö på skolan.

Skapa förändring i små steg med Mikael Junglind från studernadehälsan på Västerbottens folkhögskola. Intervjun handlar om förhållningssätt och motiverande samtal som leder till motivation och självledarskap.