Logga EU
Två kvinnor framför loggan för JobbFestivalen
Fatima och Niroja på Jobbfestivalen i Kungsträdgården, foto: Daniel Johnson

Alla gick vidare till jobb eller studier efter ett år på folkhögskolan

Röda korsets folkhögskola i Skärholmen har utvecklat en modell för deltagare som har kort utbildningsbakgrund. Målet är att alla ska lära sig svenska så bra att de klarar av vidare studier eller arbete efter ett år på folkhögskolan.
Uppdaterad: 22 maj 2025

– Det är så roligt att gå på den här skolan, säger Niroja Shanmugam som går i en klass på Röda korsets folkhögskola tillsammans med 15 andra deltagare. Här får vi besöka olika platser, träffa gäster och lära oss om samhället. När man är motiverad är det så mycket lättare att lära sig svenska och jag vill verkligen utveckla språket.  

Den ettåriga kursen Fokus framtid vänder sig till människor som står långt från arbetsmarknaden. I den nuvarande klassen har deltagarna mellan två och nio års utbildning från sina hemländer. Många är kvinnor. Därför har utbildningen stort fokus på kvinnors hälsa och egenmakt.   

– Språket ger självförtroende och framtidshopp, säger Selam Tsegay. Nu kan jag så mycket mer om livet här i Sverige. Lärarna stöttar oss för att vi ska bli självständiga. På folkhögskolan lär vi oss tillsammans i klassen och med andra kurser och när man är med andra blir man också starkare och vågar mer.  

Ronak Novrouzpour är lärare på skolan och hon menar att personalen har höga förväntningar på deltagarna. Redan vid antagningsintervjun informeras alla om att folkhögskolans pedagogik bygger på aktivt deltagande och samtal.   

– Det är också väsentligt att det finns ett starkt förtroende mellan pedagoger och deltagare och att det finns en tydlig struktur och kontinuitet i relationer och upplägg, säger hon.   

Alla deltagare har bott länge i Sverige, men trots olika insatser har de antingen varit arbetslösa eller haft osäkra arbetsvillkor. Röda korsets folkhögskola är en av femton folkhögskolor som genom ESF-projektet VÄGEN har utvecklat metoder för att stärka deltagares egenmakt, underlätta övergången mellan folkhögskola och framtida försörjning och för att bidra till ett hållbart arbetsliv för alla. 

– Vi har vi satsat extra mycket på arbetsrättsliga frågor, besökt arbetsplatser och jobbat med att våra deltagare ska kunna göra medvetna val utifrån vad som är möjligt och vad de är intresserade av, säger skolans studie- och yrkesvägledare Susanna Adler.

Förra året gick samtliga deltagare vidare till arbete och vidare studier. Selam Tsegay vill bli undersköterska. Niroja Shanmugam har redan en barnskötarutbildning, men för att få ett bra jobb behöver hon stärka sina kunskaper i svenska språket. Fatima Bahran drömmer om högre studier.  

– När jag kom till skolan vågade jag inte ens åka tunnelbana ensam, säger hon. Nu har vi varit på studiebesök, jag känner till Sveriges historia och geografi. Jag ska studera vidare för att så småningom kunna gå på universitetet. Den möjligheten fanns inte i mitt hemland, men här har jag fått den.   

Läs vidare

om modellen Fokus framtid här