Arbetsgrupper

Uppdaterad: 14 november 2024

Var står vi?

Utvecklingsarbete kan lätt uppfattas som jobbigt och tidskrävande. 

Vart ska vi?

Målet är att hitta rätt balans så att det ordinarie arbetet plus utvecklingsarbetet skapar effektivitet, delaktighet och arbetsglädje.

Hur gör vi?

Ordinarie arbetsgrupper

På Hagaberg leder två utvecklingsledare (delprojektledare)  arbetsgrupper som arbetar med exempelvis internat och vardagsliv, pedagogik, ISEP, studie- och yrkesförberedelser, samverkan, hälsa, samt kollegialt lärande och utvecklingsarbete. Utvecklingsledarna stöttar arbetsgrupperna utifrån behov.

Möten och temporära arbetsgrupper

Varje grupp består av två till tre personer. Var tredje vecka möts alla grupper för att diskutera utmaningar och lösningar och vilka metoder man kan arbeta med inom området eller över yrkesgränser. Närvaro kan exempelvis vara ett ämne som diskuteras. Då bildar några personer som vill arbeta med just detta en temporär arbetsgrupp för att diskutera lösningar. Rektor och studierektor medverkar alltid vid de ordinarie mötestillfällena. Syftet är att de ska vara väl informerade om det utvecklingsarbete som bedrivs.

Stormöten

På Hagaberg har man pedagogiskt forum en gång i månaden. Då kan arbetsmetoder presenteras och diskuteras. Syftet är att skapa delaktighet i hela arbetslaget.

Hur blev det?

Metoden har skapat ett bättre klimat för kollegialt lärande och en mer positiv inställning till utvecklingsarbete. Det här sättet att organisera arbetet kan även användas för nodgemensamma, det vill säga regionala möten mellan skolor och i nationella sammanhang för att utbyta erfarenheter kring utmaningar och metoder och arbetssätt som fungerar.