
Folkbildning som nationell livlina – att skapa folkhögskola mitt i kriget
Vad krävs för ett hållbart folkhögskolesystem? Hur kan Ukraina få stöd i uppbyggnaden av civilsamhället och folkbildningen? Under en heldag delades erfarenheter från de nordiska folkhögskolorna, från Tanzanias folkhögskolesystem och från den ukrainska folkhögskolan Vovchok.
Ukrainsk folkhögskola med inspiration från Sverige
Serhii Chumachenko, rektor på Vovchok folkhögskola presenterade skolans resa mitt i kriget. Vovchok folkhögskola startade i juli 2022 med Biskops Arnö och andra nordiska folkhögskolor som förebilder. Skolan är belägen på landsbygden, i relativt säker zon från frontlinjerna. På skolan erbjuds i nuläget inga klassiska allmänna kurser utan skräddarsydda utbildningar för samhällsbehov under krig: civilförsvar, första hjälpen och minröjning, med stöd från svenska MSB. Under de tre senaste åren har 40 000 instruktörer utbildats.
Chumachenko visade hur flexibla kursformer räddar liv och bygger samhälle under extrem press. Han talade om folkbildningens grundläggande roll för att skapa demokratisk kultur i en nation som tidigare saknat starka demokratiska traditioner – även mitt i krigets kaos.
Lärande från Tanzanias folkhögskolesystem
I Tanzania har folkhögskolor funnits i 50 år. Deltagarna såg stora möjligheter att lära av Tanzania, där det finns en nationell paraplyorganisation motsvarande Sveriges folkhögskolor. I Tanzania samlar organisationen KTO skolor, myndigheter och civilsamhälle. Pedagogiska metoder och finansieringsmodeller har formats under lång tid.
Med erfarenheter från Tanzania och Sverige skulle en dialogkultur kunna utvecklas i Ukraina, med folkbildningens metoder för konsensusbyggande och konfliktlösning.
I dialogen om de nordiska folkhögskolorna betonades att våra institutioner inte är självklarheter utan resultat av lång kamp. De måste försvaras som hörnstenar i vår demokratiska infrastruktur, både i Sverige och internationellt.
Konferensen blev därmed inte bara en aktionsplan för Ukraina utan också en påminnelse om folkbildningens kraft att förena människor under svåra förhållanden.
Strategiskt arbete framåt
Under konferensen skapades konkreta förslag på fortsatt arbete. En övergripande styrgrupp kommer att bildas med tre undergrupper: pedagogisk utveckling som arbetar med teori och praktik för ukrainska lärare, finansieringsstrategier kring nya modeller för resurssäkring nationellt och internationellt samt internationella samarbeten såsom mentorskapsprogram, praktikutbyten och nätverk för erfarenhetsdelning.
Målet är att etablera en hållbar folkhögskolesektor i Ukraina, starkt förankrad i lokalsamhällen och med folkrörelsernas engagemang i centrum.
Initiativtagare var Karibu Världen i samarbete med Sveriges Lärare, Ukrainska folkhögskolan Vovchok, Nordiska folkhögskolerådet och FSO.