Bakgrund och historik
Folkhögskolorna skickade på den tiden in sina kursplaner för varje kurs och fick sedan deltagarveckor tillbaka. På rektorskonferenser fick rektorerna veta vilka fel och försummelser som gjorts, samt följa utvecklingen av folkhögskolornas kurs- och deltagarantal. Det var i den kontexten och turbulensen som rektorsföreningen föddes.
Lennart Bodströms utredningsdirektiv
Det började vid ett möte i ABF-huset i Stockholm. Året var 1987 och dåvarande utbildningsministern Lennart Bodström presenterade förslag till utredningsdirektiv inför hela den församlade folkhögskolevärlden.
Utöver Lennart Bodström medverkade även ledande representanter för de arrangerande organisationerna.
Det var där processen startade för att få till stånd en organisation för landstingsfolkhögskolorna. En grupp rektorer utsågs för att sätta igång det förberedande arbetet och 1989 tillsattes en interimsstyrelse med uppgift att formulera föreningens stadgar.
Något alternativ till en rektorsförening visade sig omöjligt inom landstingsvärlden. Den enda möjliga föreningen var en ren tjänstemannaförening och därmed var frågan avgjord.
Folkbildningsrådet bildas 1991
1991 bildades Folkbildningsrådet efter ytterligare en folkbildningsutredning, de nya ordningarna genomfördes under minister Göran Persson.
2004 fattades beslut om att landstingsförbundet skulle omorganiseras till SKL.
2004 avslutas rektorsföreningen och OFI bildas, Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation.
2012 organiserar sig folkhögskolepolitikerna och Folkhögskoleföreningen för regionägda folkhögskolor, FHF, bildas.
Under ett antal år arbetade de båda föreningarna sida vid sida och representerade de regionägda skolorna i olika nationella och regionala sammanhang.
2023 gick OFI samman med FHF och bildade en förening där rektorer och politiker samverkar. Den nya föreningen behåller namnet Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI, och organiserar och företräder folkhögskolor med regioner som huvudmän.
Den inledande delen av stadgarnas portalparagraf säger; "Att OFI skall ta upp och bevaka frågor av folkbildnings- och allmänt folkhögskoleintresse och därvid särskilt uppmärksamma frågor som berör de offentligt ägda folkhögskolorna..."
Sammanslagning av OFI och FHF
Filmen är 53 sekunder lång och undertext finns tillgänglig.