Kurser, konferenser och utbildning
Kommande händelser
-
22 jan
Webbinarium: Folkbildningsrådets webbinarium om GY25
-
Bitr. Rektorer,
-
Lärare,
-
Rektorer,
-
SYV,
-
Linjeledare
-
-
28 jan
Webbinarium: SchoolSoft och studieplanering
-
Administratörer,
-
Bitr. Rektorer,
-
Kuratorer,
-
Lärare,
-
Rektorer,
-
SYV,
-
IT-ansvariga,
-
Linjeledare,
-
Kursansvarig
-
-
13-27 feb
Kurs: Kurs för nya rektorer och biträdande rektorer
-
Online och Södertälje,
-
Bitr. Rektorer,
-
Rektorer
-
Introduktionskurs för nya rektorer och biträdande rektorer
Vad innebär folkhögskoleuppdraget och vad är Folkbildningsbildningsrådet, Folkhögskolornas serviceorganisation och folkhögskolornas intresseorganisationer RIO och OFI? Kom på en introduktionskurs och träffa nya kollegor, diskutera aktuella frågor och skapa nätverk för din nya yrkesroll.
Läs mer om introduktionskursen
Fortbildningsgrupper för rektorer
Som folkhögskolerektor erbjuds du möjligheten att gå en kostnadsfri rektorsfortbildning där du tillsammans med andra folkhögskolerektorer samlas i grupper kring ett tema som ni vill fördjupa er kring, samt utbyter erfarenheter om utmaningar och glädjeämnen man ställs inför som folkhögskolerektor.
Läs mer om rektorsfortbildningen
Att leda utbildning på folkhögskola
Utbildningen vänder sig till dig som är kursföreståndare, linjeledare eller lärare som vill bli skolledare på folkhögskola och arrangeras av Karlstads universitet. Utbildningen handlar om kunskapen, förmågan och viljan att leda folkhögskolans verksamhet med helheten för ögonen och om att utveckla skolan mot uppställda mål. Utbildningen är således både en kompetensutveckling för olika ledningsuppgifter och en förberedande utbildning för framtida skolledare.
Läs mer om utbildningen på Karlstads universitets webbplats (öppnas i ny flik)
Rektorsutbildning för skolledare på folkhögskola, 30 hp
För verksamma skolledare vid folkhögskola (rektorer, biträdande rektorer, studierektorer etc.). Utbildningen är en tvåårig befattningsutbildning som ger 30 högskolepoäng (hp) på avancerad nivå. Innehållet i utbildningen är jämförbart med de två avslutande åren i det statliga Rektorsprogrammet för det offentliga skolväsendet. Utbildningen är upplagd som tre kurser om vardera 10 hp och löper parallellt under fyra terminer. Utbildningen arrangeras av Karlstads universitet på uppdrag av Sveriges folkhögskolor och Sveriges kommuner och regioner.
Mer information om utbildningen finns på Karlstads universitets webbplats (öppnas i ny flik)
Mentorskap för nya rektorer
Genom att få tillgång till en mentor kan du få rådgivning, stöttning, ny kunskap och finna strategier som kan underlätta i ditt dagliga arbete som rektor. Det är ett ömsesidigt utbyte där ni för en dialog och utvecklas tillsammans.
Nätverk kring forskning och utveckling
För det fortsatta arbetet samt utveckling av fortbildningsinsatser för lärare och rektorer finns intresseorganisationerna RIO och OFI idag representerade i ett antal högskole- och universitetsrelaterade nätverk och projektgrupper.
Exempelvis kan nämnas Rådgivande grupp för Folkhögskollärarutbildningen, Mimer, RÅFF, Lic Forskarskola vid LiU och Rektorsutbildningen vid Karlstads Universitet.
Övriga FoU-relaterade sammanhang är Folkbildningsrådets expertgrupp, Föreningen för folkbildningsforskning, referensgrupper (Moves och Famn) samt en kommande förstudie inom ESF-projekt och dialogseminarium kring befintliga forskningsprojekt.
Kontakt
Har du frågor om innehållet på den här sidan? Mejla oss!