Innehållskravet

Innehållskravet handlar om vilka kurser som en deltagare behöver ha godkänt i för att få grundläggande behörighet till yrkeshögskolan eller högskolan.
Uppdaterad: 8 mars 2024


Studiefrågor om innehållskravet

  1. En sökande har 1 600 godkända gymnasiepoäng och är godkänd i alla tio behörighetsgivande kurser i folkhögskolans innehållskrav. Vad kan hen, som redan har allt, läsa?
  2. Vi har fått in ett betyg från 1980-talet. Hur vet vi om en sökandes betyg gäller in i folkhögskolans modell? Bör vi göra någon prövning eller liknande för riktigt gamla betyg?
  3. En deltagare undrar: ”Jag läste Allmän kurs på en folkhögskola för 20 år sedan. Jag klarade allt utom Engelska A. Kan jag söka en folkhögskola och bara läsa den kursen? Jag har bott i Australien i två år så min engelska är lite bättre nu!” Vad svarar vi?
  4. Vi har en sökande från Norge som har gått delar av gymnasiet där. Kan några av de kurser som hen är godkänd i räknas i vårt innehållskrav?
  5. En deltagare har godkänt i Svenska 1 från gymnasiet men klarade inte Svenska 2. Hen börjar nu till våren då alla läser Svenska 3. Kan vi låta deltagaren läsa Svenska 3 direkt?

Tillägg: Sedan 2022 kan även en delkurs ersätta en annan delkurs i innehållskravet. Dvs. Om en deltagare har godkänt i Sh1a2 måste inte deltagaren läsa Sh1a1 för grundläggande behörighet.

Kontakt

Har du frågor om kursen? Mejla Sandra Löfstedt.

sandralöfstedt_liggande_low.jpg

sandra.lofstedt@sverigesfolkhogskolor.se