Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar för redaktörer som jobbar med folkhögskola.nu. Behöver du ytterligare support får du gärna kontakta oss via support@folkhogskola.nu.
Uppdaterad: 25 april 2024

Varför kan jag inte klicka på "Publicera?"?

Svar: Om det inte går att publicera en kurs är det troligtvis något som måste åtgärdas. Bredvid knappen "Publicera?" dyker det då upp en röd prick som du kan klicka på. Där beskrivs vad som behöver åtgärdas innan du kan publicera.

Nyheter publiceras på webben först efter granskning av en redaktör.

Läs mer om hur man publicerar kurser under "Lägg in kurser".

Varför har ansökan stängts på kursen?

Svar: När sista ansökningsdatum har passerat stängs ansökan. Om din skola vill ha ansökningar efter detta måste du manuellt skriva in ett nytt sista ansökningsdatum, eller skriva "löpande".

Det format som fungerar är ”13 okt 2024”.

Hur fungerar funktionen "Ansökan öppnar"?

Svar: Funktionen "Ansökan öppnar" underlättar för skolor som vill publicera kurser innan ansökan till kursen har öppnat. Om ett kommande datum läggs in i rutan "Ansökan öppnar" kommer ansökan automatiskt öppnas det datum som angetts. Dessutom kommer det gå att se på kurssidan vilket datum ansökan öppnar.

Lämnas rutan tom, eller anges ett datum som passerats, händer ingenting.

Vad är det för mått på bilderna?

Svar: 1120x652 pixlar på skolsida och 3000x892 pixlar på kurssida. Tumnagel: 580x337.

Jag har råkat radera en kurs, kan jag få tillbaka den?

Svar: Skicka omgående ett mejl till support@folkhogskola.nu med kursens fullständiga namn, så kan vi troligtvis hitta den i papperskorgen och återställa den.

Varför syns inte bilder som jag har laddat upp?

Svar: Börja med att kontrollera att bilderna ligger i rätt mapp under media. Du kan antingen ladda upp bilden i "För denna sida" eller i mappen som har din skolas namn.

Ladda inte upp bilder i mappen "Bildmapp för folkhögskola" då detta endast är en behållare för alla folkhögskolors mappar.

Läs mer om hur man publicerar bilder under "Publicera bilder på folkhögskola.nu".

Om bilden är korrekt uppladdad men ändå inte syns får du gärna kontakta oss på support@folkhogskola.nu.

Vad innebär det att en sida har utgått/väntar på granskning/är publicerad?

Svar: I Episerver kommer du möta några olika ”statusar” på era sidor. Dessa är de vanligaste:

Publicerad: En publicerad kurs ligger ute på folkhögskola.nu om den termin den ligger på är en av de terminer som är aktiva just nu. Samma terminer är aktiva för alla skolor samtidigt och detta styrs av FSO.

Utgångsdatum passerat: Att sätta ett utgångsdatum som har passerat på en kurs är det enda sättet att i Episerver ha kursen som ”sparad”. Den är alltså inte publicerad, men går att publicera igen genom att ta bort utgångsdatumet. Det går även att kopiera dessa kurser.

Väntar på granskning: Alla nyheter du skriver på folkhögskola.nu granskas först av en redaktör. När du är klar och klickar på ”klar på publicering” kommer kursen ha status ”väntar på granskning”. Redaktören får då en notis om att nyheten har skickats in och kommer redigera och publicera. När en nyhet har denna status behöver inget ytterligare göras för att få nyheten publicerad.

Inte publicerad än: När du skapar en ny kurs (ej kopierar en annan kurs) kommer den få statusen ”Inte publicerad än”. Det går inte att dra tillbaka en sida till detta läge när du väl klickat på publicera. Däremot kan du sätta utgångsdatum: ”nu” på kursen, vilket ger liknande egenskaper.

Varför visas inte en kurs som jag kopierat?

Svar: När du kopierat och klistrat in en kurs sätts den automatiskt som "utgången". Du behöver ändra eller ta bort utgångsdatumet, så visas kursen som publicerad.

Behöver jag radera vår skolas kurser för att de ska försvinna från folkhögskola.nu?

Svar: Vi slutar visa en hel termin när den sista kursen på terminen har påbörjats. Detta innebär oftast i slutet på juni för vårterminer, och i slutet på december för höstterminer. Vill du ta bort påbörjade kurser tillhörande din skola innan dess är det fritt fram att göra det genom att sätta den som "utgången".

Behöver ansökningslänkarna vara publicerade/ansökan vara öppen till deadline?

Svar: Nej, ni väljer själva när ni öppnar ansökan till kurser. Det viktiga är att alla sommarkurser och så många som möjligt av höstterminskurserna är publicerade med korrekt information till deadline. Ansökan kan öppna senare om ni föredrar detta.

Varför dyker inte vår kurs upp på ett specifikt sökord?

Svar: Vid fritextsök på folkhögskola.nu:s kurssök så är det främst två saker som ger träffar: kursrubrik och ingress. Vill ni dyka upp på ett visst sökord, se till att använda det i ingressen. 

Fritextsöket söker även på de kategorier ni taggat kurserna i. 

Läs mer om sökfunktionen på sidan Hur funkar söket på folkhögskola.nu?.

Läs mer om sökmotoroptimering på sidan Optimera en webbplats för sökmotor (SEO).