Demokrati och likabehandling

Vill du ha stöd i att skapa en demokratisk lärandemiljö eller ska du arbeta med demokrati på lektionstid? Här har vi samlat några tips.
Uppdaterad: 15 maj 2024

Folkhögskolekvarten inför EU-valet 2024

Inför EU-valet den 9 juni 2024 träffade Sveriges folkhögskolor representanter från de fyra största partierna för ett samtal kring EU och hur Sverige påverkas av de beslut som fattas på EU-nivå.

Samtalen spelades in och filmerna är omkring 15 minuter. De kan visas för deltagare på folkhögskola som en del av undervisningen och kan förhoppningsvis inspirera till att gå och rösta i EU-valet.

Till Folkhögskolekvarten (ny flik)

Demokrati och val

I juni 2024 hålls EU-val i Europa. Här har vi samlat några övningar, lästips och diskussionsunderlag som ni kan använda på er skola, gärna i anslutning till Folkhögskolans dag, för att uppmärksamma EU-valet och ta tillfället i akt att prata om demokrati.

Till tipssidan (ny flik)

Demokratistegen

Demokratistegen är en modell i sju steg för hur skolan och folkbildningen kan arbeta systematiskt med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter utifrån verksamhetens behov. Med hjälp av Demokratistegen kan ni exempelvis förebygga antisemitism och andra former av rasism, öka tryggheten på er skola eller utveckla undervisningen. Demokratistegen kan också komplettera annat pågående arbete och frågor som trygghet, likabehandling och arbetsmiljö.

Bakom metodbanken står Skolverket och Forum för levande historia. 

Till Demokratristegens resursbank (ny flik)

Att göra demokrati i praktiken

Ta del av viktiga och konkreta metoder för demokrati, i klassrum och cirklar för lärare och ledare. Här delar erfarna lärare med sig av sina arbetssätt. Skriften togs fram som ett inspirationsmaterial, av lärare för lärare tillsammans med projektet #Vimåsteprata. #ViMåstePrata är ett initiativ för demokratiarbetet inom folkbildningen. 

Att göra demokrati - i praktiken (pdf)

Till #ViMåstePrata (ny flik)

Likabehandling i klassrum och lärarlag

Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog och föreläsare, delar med sig av olika tips för att skapa en demokratisk bildningsmiljö och motverka diskriminering. Den 6 februari 2024 ordnade FSO ett webbinarium där Hanna föreläste om hur lärare kan stärka sitt lärarlag och samtidigt vara ett bra stöd för deltagare i utmanande situationer. Hanna har föreläst i över 20 år om frågor som rör normer, rasism, likabehandling och minoritetsstress.

Ta del av Hannas Wallenstens tips (ny flik)

Likabehandlingsplaner

För tips om hur arbetsgivare och utbildningsanordnare ska jobba med likabehandlingsplaner har vi samlat inspiration och tips på sidan Likabehandlingsplan (ny flik) 

Lyssningstips

Hur kan du göra när deltagare uttrycker åsikter som inte stämmer överens med våra demokratiska värden? Var går gränsen? Vad är okej? Folkhögskolepodden om hur du kan förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på skolan och utveckla undervisningen. Gäster är Cecilia Ferngren och Marcel Rådström från Forum för levande historia.

Har du fler demokratitips? 

Borde de synas på den här sidan? Eller har du någon fråga? Kontakta gärna mig! 

ambikahansell_liggande_low.jpg

Ambika Hansell Ek, samordnare forskning och pedagogik, RIO ambika.hansell.ek@sverigesfolkhogskolor.se